طبیعت سرشار از گیاهان شگفت انگیز برای درمان بیماری ها است که خداوند به انسان ها هدیه کرده است.در این مطلب قصد داریم به خواص یکی از همین هدیه های طبیعت بپردازیم. پونه کوهی گیاهی معطر است که از خانواده نعنا می باشد. نام های دیگر این گیاه آویشن کوهی و فودنج جبلی نیز می باشد. این گیاه از نظر شکل ظاهری بین 30 تا 90 سانتیمتر رشد میکند و برگها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگتر است. اما هرچه بهطرف رأس گیاه میرود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمیآید. حاشیه برگها صاف یا کنگرهای است. گلها به طول 4 ـ 7 میلیمتر بهرنگ صورتی یا سرخ به شکلخوشه افشان روی شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام قسمتهای گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد.
فواید پونه برای مقابله با بیماریها
- جلوگیری از ترش کردن معده و کمک به هضم غذا
- برطرف کننده سکسکه با جویدن نعناع و پونه
- ضد تشنج و آرام کننده اعصاب
- رفع اسپاسم (گرفتگی) عضلات با چای پونه
- رفع سرفه و سیاه سرفه
- رفع گرفتگی بینی
- مفید برای تقویت لثه ها به دلیل داشتن ویتامین C بالا
- درمان اسهال و بیماری های روده ای
- به دلیل دارا بودن ترکیبات ضدباکتریایی، دارویی فوق العاده برای رفع عفونت های تناسلی، ادراری و گلودردهای چرکین بوده و مانند آنتی بیوتیک عمل می کند
- درمان سرماخوردگی ، آنفلوآنزا، آسم
- درمان سینوزیت عفونی با بخور پونه
- پونه یک انگل زدای قوی است و اگر آن را با عسل میل کنید، برای رفع کرم روده نیز موثر می باشد.
در مطالب پونه به دلیل داشتن کلیسیم زیاد به خانم های یائسه، افرادی که دچار پوکی استخوان هستند و کودکان در حال رشد توسط پزشکان توصیه می شود. بنابراین کسانی که تمایلی به مصرف شیر ندارند، بهتر است ماست و دوغ را با پونه میل کنند.
پونه کوهی خشک از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم و خشک دارد.
تمام خواص استفاده از پونه
مفید برای سرما خوردگی و آنفولانزا
پونه از محتویات بالای منتول تشکیل شده است و در طی سالیان متمادی به دلیل ویژگی های تحریک کننده و توانایی آن در تسکین علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا مورد استفاده قرار می گرفته است. این گیاه ممکن است به تنفس کمک کند و به عنوان یک عامل تقویت کننده دستگاه تنفسی و ریه ها عمل نماید. طبق گفته طرفداران این گیاه، خاصیت خلط آور در پونه باعث شل شدن ساختن مخاط یا خلط می شود و آن را از سیستم تنفسی شما پاک می کند.
مفید برای گوارش و درد معده
با رجوع به نسل های گذشته، در می یابیم که از پونه برای بهبود سلامت عمومی دستگاه گوارش و برای درمان چندین اختلال شایع در گوارش استفاده شده است. برای کمک به معالجه نفخ، گاز یا درد معده می توانید مقدار کمی چای پونه بنوشید. این گیاه همچنین دارای خواص ضد اسپاسم است که می تواند به تسکین درد معده یا گرفتگی معده کمک کند. بسیاری از طرفداران معتقدند که این گیاه را می توان برای بهبود عملکرد کبد و تشویق تولید صفرا برای کمک به هضم غذا ، در حد اعتدال مصرف نمود.
موثر در درد عضلات و مفاصل
روغن پونه از کیفیت گرم و بی حس کننده برخوردار است و در ماساژ برای کمک به درمان درد عضلات و مفاصل استفاده می شود. همچنین، به دلیل ویژگی های قابض، پونه درمان خوبی برای روماتیسم و آرتریت می باشد زیرا می تواند به ریشه کن کردن اسید اوریک از سیستم گردش مواد در پا کمک کند.
آرامبخش
پونه ممکن است خواص آرام بخش داشته باشد. در گذشته برای مقابله با صرع استفاده می شد و ممکن است به آرامش اعصاب کمک کرده و به افراد در رفع مشکلات خود در خواب کمک کند. با این حال، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد پونه فراتر از این ویژگی ها باشد و گزینه های طبیعی مطمئن تر و بهتر برای مقابله با استرس و بی خوابی وجود دارد.
تنظیم چرخه قاعدگی
پونه بخاطر فعالیت های ایمنوگرافی معروف است. در طول سال ها از این روش برای تحریک قاعدگی در خانم هایی که چرخه نامنظم دارند یا در کسانی که قاعدگی ندارند استفاده می شود. گرچه گزینه های جایگزین زیادی برای تحریک قاعدگی وجود دارد، که بسیاری از آنها بسیار ایمن تر از پونه هستند. به همین دلیل، بیشتر متخصصان خرید پونه را برای این منظور توصیه نمی کنند.
روغن پونه مفید برای پوست
روغن پونه برای پیشگیری از چین و چروک صورت مفید است. همچنین برای رفع خارش و سیاهی پوست می توان چوست خود را با روغن پونه ماساژ داد.